Nieuws

Januari 2023


Evaluatie activiteiten Werkgroep Hoogkamp Energie periode januari t/m december 2022


Vooraf

Werkgroep Hoogkamp Energie is opgericht in 2016 met als doel te bevorderen dat de buurt Hoogkamp met 750 huishoudens zoveel mogelijk CO2 neutraal wordt. De belangrijkste activiteiten zijn:

1. Het informeren en enthousiasmeren van de bewoners van de Hoogkamp om zoveel mogelijk

energie te besparen door hun woningen te isoleren en te


2. voorzien van zonnepanelen.

Het onderzoeken van alle mogelijke oplossingen als duurzaam alternatief voor de verwarming met aardgas.


3. Het stimuleren van vergroening, biodiversiteit, energie zuinige mobiliteit en het tegengaan

van klimaatopwarming.





De gehele evaluatie vindt u hier.



maart 2021

9 maart online-bewonersbijeenkomst


Dinsdagavond 9 maart vond de eerste bewonersbijeenkomst van Hoogkamp Energie in 2021 plaats, niet in het voor ons zo vertrouwde clubhuis van de tennisvereniging, maar via een online-bijeenkomst. Ruim 50 mensen volgden de uitzending vanuit huis.

Vervolgens nam Paul Vlaar van Hoogkamp Energie het woord. Het eerdere plan om met De Hoogkamp en Sterrenberg gezamenlijk een collectieve warmteoplossing te ontwikkelen, is in de ijskast beland. Na onderzoek in opdracht van de gemeente Arnhem door de ingenieursbureaus Witteveen/Bos en IF Technology is gebleken dat dit te kostbaar is. ‘Een onrendabele top van €25.000 per aansluiting kunnen wij niet met droge ogen aan de bewoners voorleggen.’ Vervolgens gaf hij weer dat Hoogkamp Energie in de afgelopen maanden contact heeft gelegd met netbeheerder Alliander over een kleinschaliger concept van een Buurt Energie Systeem.

Voor het volledige verslag lees hier verder.

De presentaties kunt u hier downloaden.

De bijeenkomst kunt u terugkijken op livestreamlab.nl.

maart 2021

Gezamenlijk energiesysteem Hoogkamp en Sterrenberg van de baan - voorgeschiedenis


In 2019 is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van een gasloos energieconcept voor de bestaande woningen in de wijk Hoogkamp. Hieruit volgde een concept met warmte uit zonneweide, in combinatie met seizoensopslag in de bodem (WKO) en collectieve warmtepompen. De warmte wordt via een warmtenet aan de woningen geleverd. Na het haalbaarheidsonderzoek zijn de volgende vervolgonderzoeken uitgevoerd:

  • Vervolgstudie naar alternatieve varianten voor Hoogkamp

  • Combinatiestudie toevoeging Sterrenberg (Hoogkamp en Sterrenberg samen)

Voorgaande onderzoeken gaven aanleiding om een verdiepende studie uit te voeren naar de financiële haalbaarheid voor het duurzame energieconcept voor Hoogkamp en Sterrenberg. Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureaus IF Technology en Witteveen + Bos in opdracht van gemeente Arnhem. In de managementsamenvatting vindt u de belangrijkste uitkomsten van deze verdiepingsslag.

Om te bepalen welke maatregelen er mogelijk zijn om de woningen in de wijk Hoogkamp geschikt te maken voor een warmtenet, zijn voor vier referentiewoningen berekeningen gemaakt. Deze studie maakt deel uit van de verdiepingsslag.

September 2020

Eerste woningen voorzien van spouwmuurisolatie


Voor de zomervakantie zijn wij een collectieve inkoopactie voor spouwmuurisolatie in Hoogkamp, Sterrenberg-Gulden Bodem en Schaarsbergen gestart. Ruim 130 bewoners hebben zich voor deze actie ingeschreven. In de zomer hebben we op basis van een uitvraag isolatiebedrijf A. Rouwenhorst uit Apeldoorn geselecteerd om de werkzaamheden uit te voeren.

In september hebben medewerkers van Rouwenhorst contact opgenomen met de bewoners die zich hebben aangemeld, hebben zij de woningen bezocht en hebben zij offertes uitgebracht. En inmiddels zijn de eerste woningen voorzien van spouwisolatie. De werkzaamheden lopen tot het eind van dit jaar. In de komende weken zult u dus regelmatig busjes van Rouwenhorst in onze wijk kunnen zien staan.

Wilt u zich aanmelden voor de collectieve inkoopactie, dat is nog mogelijk. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar spouwmuur@hoogkampenergie.nl met daarin uw naam, adres, telefoonnummer, bouwjaar van uw woning, en indien aanwezig huidige type isolatie en jaartal wanneer het is geplaatst.

Wilt u nog in aanmerking komen voor de tijdelijke SEEH-subsidieregeling voor isolatie van woningen, dan dient u wel op korte termijn te reageren, zodat de werkzaamheden nog voor het eind van het jaar zijn afgerond.

juli 2020

Update juli 2020


In opdracht van gemeente Arnhem zijn de onderzoeksbureaus IF Technology en Witteveen&Bos in juni gestart met een verdiepingsstudie naar de technische en financiële haalbaarheid om de wijken Hoogkamp en Sterrenberg te voorzien van warmte door middel van een wijk-warmtepomp, zonneveld, warmtenet en seizoensopslag.

Doel van de studie is om alle informatie voorhanden te hebben om met de bewoners een weloverwogen keuze te maken voor de toekomstige warmtevoorziening voor beide wijken. In de studie zal ook de haalbaarheid worden onderzocht om de woningen te verwarmen met lage temperatuur (50-55 °C), dan wel om uit te blijven gaan van een middentemperatuur van 70 °C.

Planning is om de eerste resultaten van de studie medio september beschikbaar te hebben. De onderzoekers zullen de uitkomsten presenteren tijdens een volgende bewonersbijeenkomst.

Voor de volledige update lees hier verder

Bewonersbijeenkomst 21 januari 2020


Kansen voor Hoogkamp in de energietransitie

Dinsdagavond 21 januari vond in het clubhuis van TV de Hoogkamp de eerste bewonersbijeenkomst van Hoogkamp Energie van 2020 plaats. Het clubhuis was goed gevuld met ruim 60 aanwezigen. Na het welkomstwoord van Mieke Hegge van Hoogkamp Energie presenteerde Ursula van Wandelen, ontwikkelmanager energietransitie van de gemeente Arnhem, de contouren van de Arnhemse aanpak voor de wijkgerichte energietransitie. Uitgangspunten van deze aanpak zijn ondermeer: per woning zoveel mogelijk energie besparen, betaalbaar, betrouwbaar, de gemeente neemt het voortouw daar waar nodig, de wijk neemt initiatief waar het kan en decentrale bronnen met (rest)warmte gaan voor. Met name door deze twee laatste uitgangspunten heeft de gemeente Hoogkamp geselecteerd als kansrijke wijk. Dit betekent dat de gemeente Arnhem het kansrijk acht dat Hoogkamp op korte termijn (voor 2030) aardgasvrij wordt.

Het gehele verslag van de bijeenkomst vindt u hier.

Arnhem energie bij Hoogkamp Energie 18okt18.pptx
Hoogkamp Energiecoöperatie.pptx
Presentatie bevindingen 181018 IF Technology.pptx
Uitkomsten enquete.docx