Verwarming

Wilt u in gesprek over de warmteplannen voor de Hoogkamp stuur dan een mail naar hoogkampenergie@gmail.com

Hoogkamp verder zonder Proeftuin-bijdrage

Op 10 maart heeft het Rijk laten weten om de buurt Hoogkamp niet aan te wijzen als één van de 64 Proeftuinen Aardgasvrije Wijken.


Eind oktober 2021 had de gemeente samen met Alliander en Hoogkamp Energie een bijdrage van bijna 4,6 miljoen euro aangevraagd om proeftuin te worden.  De bijdrage is bedoeld om voor 2030 tot een betaalbaar aanbod te komen voor bewoners om over te stappen naar een duurzaam energiesysteem, zonder aardgas. De drie partijen gaan nu op zoek naar andere financieringsmogelijkheden omdat er een goed aardgasvrij alternatief ligt. Het initiatief om 660 woningen en een basisschool en sporthal in de wijk Hoogkamp anders dan met aardgas te verwarmen, zetten zij gezamenlijk onverminderd voort. 

Het alternatieve systeem is een Buurt Energie Systeem (BES), een warmtevoorziening waarbij woningen verwarmd gaan worden met behulp van een aantal buurtwarmtepompen. Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht en verwarmen daarmee water tot 70 graden Celsius (zogenaamde midden-temperatuur). Via een warmtenet wordt dit naar de woningen vervoerd voor verwarming en warm tapwater. In deze proeftuinronde wilde het Rijk met name proeftuinwijken die op een laagtemperatuur systeem over zouden stappen. Van andere systemen wordt namelijk al veel geleerd vanuit de 1e en 2e ronde proeftuinen. Voor jaren 30 woningen is het kostbaar en complex om huizen met een lagere temperatuur comfortabel warm te krijgen. 

Op alle andere onderdelen zoals, een robuuste businesscase, participatie en samenwerking scoorde de aanvraag goed. Wethouder Cathelijne Bouwkamp “Juist om dat er zoveel energie in de buurt zit en we goed samenwerken met de energiewerkgroep Hoogkamp Energie vinden we dit natuurlijk erg jammer”. In Arnhem-Zuid hebben we meerdere proeftuinbuurten zoals in Kronenburg en Elderveld-Noord, waar we wel subsidie of een bijdrage voor hebben ontvangen. Hoogkamp als een totaal andere buurt met jaren dertig woningen zou daar een mooie aanvulling op zijn. 

Vanaf begin 2021 onderzoeken Alliander, bewonerswerkgroep Hoogkamp Energie en gemeente Arnhem of een BES in Hoogkamp technisch en financieel mogelijk is. Uiteraard moet deze manier van verwarmen betaalbaar zijn voor de bewoners. Nu er op korte termijn geen bijdrage van het Rijk komt, zal er meer tijd nodig zijn om de financiering rond te krijgen. 

Geluiden uit de buurt  

We vroegen aan drie bewoners van de Hoogkamp wat hun indruk is van het Buurt Energie Systeem onderzoek. 

Klik hier om de volledige interview verslagen met Felix, Patrick en Joost terug te lezen. 





Verslag klankbord bijeenkomst 10 februari 2022  

Op 10 februari organiseerde de werkgroep Hoogkamp Energie een klankbord sessie voor mensen die zich o.a. via de enquête zich hiervoor hadden opgegeven. Het verslag lees je hier. 

Onderwerpen die onder andere werden besproken waren het BES project, isolatie en waterstof. Wil je volgende keer ook meedoen? Mail dan naar hoogkampenergie@gmail.com 





Uitslag enquête

In samenwerking met de Kernteam Buurt Energie Systeem heeft de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Arnhem in oktober 2021 een enquête gehouden onder alle bewoners in de Hoogkamp. Doelen waren om inzicht te krijgen hoe de Hoogkamp er voor staat wat betreft energiebesparende maatregelen en duurzame energie. Lees hier de uitslag. 

Voor het volledige rapport, opgesteld door de gemeente, klik hier. 

Voor de lijst met antwoorden op de open vragen, klik hier. 

Voor de interpretatie van de cijfers door het Kernteam BES en hoe we deze gaan mee-nemen in het vervolg, klik hier.






Doe mee! En ZetMop60. 

Werkgroep Hoogkamp Energie nodigt u uit mee te doen aan onze actie ZetMop 60! Een eenvoudige manier om energie te besparen en uit te proberen of uw huis op lagere temperatuur comfortabel te verwarmen is.

Waarom?

Hoe meer mensen meedoen hoe beter inzicht we krijgen hoe het comfort is bij verwarmen bij een lage aanvoer temperatuur van de ketel. Dit is waardevolle input voor de haalbaarheid voor het Buurt Energie Systeem.

En voor u als deelnemer dat u mogelijk gas kunt besparen doordat de ketel op een hoger rendement werkt. (Tot wel 60,- /jaar)

Hoe? 

Op de site https://zetmop60.nl/ staat per ketel een handig instructie filmpje hoe u de keteltemperatuur op 60 graden kunt zetten. Ook vindt u hier antwoorden op veel gestelde vragen. Mocht u toch nog vragen hebben of hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op via: 

zetmop60@hoogkampenergie.nl

Dit email adres kunt u ook gebruiken om aan ons door te geven dat u meedoet. Belangrijk voor ons is om dan ook even te vermelden wat de oude ingestelde temperatuur was en de datum dat u de ketel op 60 graden heeft gezet.

Daarnaast vragen wij u dan aan einde van stookseizoen een kleine enquête over uw bevindingen in te vullen die we t.z.t. opsturen.

Tip!

Als u geïnteresseerd bent hoeveel u hiermee bespaart, dan is het wellicht interessant voor u om via de site van https://www.mindergas.nl/home verbruik gegevens over de proefperiode in te vullen. 

DOE MEE en zetmop60!






Verslag buurtbijeenkomst 19 oktober

Op 19 oktober vond in basisschool ‘Panorama een buurtbijeenkomst plaats over het Buurt Energie Systeem. In dit verslag leest u wat hier voorbij kwam aan de hand van gebruikte slides in de presentatie.

Lees hier het uitgebreide verslag. 

Lees hier een samenvatting van de PAW aanvraag, zoals genoemd in het verslag. 

De aangepaste 'veel gestelde vragen' vindt u hier.  






Onze nieuwste brochure: De energietoekomst van de Hoogkamp. 


Hoe kunnen we de Hoogkamp in de toekomst collectief gaan verwarmen, en wat kunt u nu zelf al thuis doen?  


Heeft u onze nieuwste brochure al in de bus gehad? Zo niet, download hem hier. Deze brochure is mede mogelijk gemaakt door Bloei! in Arnhem.


In deze brochure gaan wij verder in op het onderzoek naar een nieuwe manier van het verwarmen van onze wijk. We vertellen u eerst hoe u nu zelf al uw huis kan verduurzamen. Daarna laten we zien hoe het Buurt Energie Systeem mogelijk een goede vervolgstap kan zijn om met de hele wijk warmte op te gaan wekken. Als laatste leggen we uit hoe we de komende maanden de onderzoeken gaan vormgeven. 


Meer lezen? Ga naar de pagina Verwarming. Hier vindt u eerdere artikelen over het Buurt Energie Systeem en een 'veel gestelde vragen' rubriek.  


Wilt u nu al actiever meedenken, en meehelpen met het onderzoek? Mail dan naar: hoogkampenergie@gmail.com 




Ons onderzoek naar verwarming tot nu toe


Op dit moment onderzoeken we of een Buurt Energie Systeem een geschikte oplossing kan zijn voor het verwarmen van de Hoogkamp. Hiervoor deden wij echter al onderzoek naar andere alternatieven. Lees hier hoe deze onderzoeken gingen. 


De zoektocht naar een warmteoplossing voor een Hoogkamp zonder aardgas was geen makkelijke. Sinds 2017 is een groep van Hoogkamp bewoners hiermee aan de slag gegaan. Een heel gemêleerd gezelschap, van mensen uit het onderwijs, de zorg, de techniek, de bouw, en zo meer. 
Een tocht die langs een groot aantal onderzoeken voerde en de daarbij horende rapporten. Soms uitgevoerd vanuit de landelijke ontwikkelingen maar vaker nog specifiek voor Arnhem (GreenSpread, CE Delft, Overmorgen) en later steeds vaker gericht op onze wijk (Nibag, IF Technology, Witteveen+Bos en Alliander). Er lagen nogal wat gevaren op de loer op ons traject. 
Lees hier verder. 

7 juni 2021 online-wijkgesprek energietransitie Hoogkamp


Na het 1e gesprek op 9 maart vond maandag 7 juni de tweede online-bewonersbijeenkomst voor de Hoogkamp plaats. Met 70 deelnemende buurtbewoners was dit een mooie opkomst.  Het programma startte plenair met een tafelgesprek waaraan vertegenwoordigers van Alliander, Hoogkamp Energie en de gemeente Arnhem aan deelnamen. Ook Cathelijne Bouwkamp, wethouder Klimaat & Energie, sprak mee vanuit haar huis. Ze zei ondermeer dat van het aardgas af gaan geen doel op zich is, wél het terugdringen van de CO2-uitstoot. Als basis hiervoor is meer isoleren van woningen van groot belang met bijkomend voordeel dat het prettiger wonen is in een goed geïsoleerd huis. Over de intentieverklaring die op 1 juni is getekend door Hoogkamp Energie, Alliander en de gemeente zei ze: ‘In de intentieverklaring hebben we afgesproken om gezamenlijk te onderzoeken of een Buurt Energie Systeem voor de Hoogkamp technisch haalbaar, voor iedereen betaalbaar is en wat hiervoor nodig is van de verschillende partijen.’ De wethouder had ook positieve woorden voor Hoogkamp Energie: ‘Ik vind het heel mooi om te zien dat de werkgroep Hoogkamp Energie sinds 2016 zo vasthoudend en vastberaden is in wat zij kunnen bijdragen aan de energietransitie. Ik vind het een mooi voorbeeld van een wijk die hierin zijn eigen rol pakt en ook samen met anderen denkt in de kansen die er liggen.’

Voor het volledige verslag lees hier verder.

De presentaties kunt u hier downloaden.

De bijeenkomst kunt u terugkijken op livestreamlab.nl.